itu4Triatlon világkonferencia, tiszaújvárosiakkal

A Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) és a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) február 24-26. között hagyományteremtő céllal Budapesten, a Novotel Hotelban tartotta meg a sportág első versenyrendezői világkonferenciáját. A 32 ország, 110 résztvevőjét felvonultató szakmai fórumon két tiszaújvárosi sportvezető is jelen volt.

 

A „Triatlon rendezvények a következő generáció sportolóinak” központi témával jegyzett rendezvény nyitónapjának délelőttjén a paratriatlon, a világkupa és a világbajnoki széria versenyek szervezői beszélték át az aktualitásokat. A délutáni megnyitó ünnepségen Antonio Arimany, az ITU spanyol főtitkára, dr. Szabó Tünde, a az EMMI sportért felelős államtitkára és dr. Bátorfi Béla, az MTSZ elnöke üdvözölte a jelenlevőket. A program folytatásában Yann Le Moenner, a legendás Tour de France országúti kerékpárversenyt és a Párizs-Dakar rally versenyt is rendező Amaury Sport Organisation ügyvezető igazgatója "Piacvezető sportrendezvények" címmel tartott remekbeszabott előadást, melynek részleteit úgynevezett panel-ülésen tárgyalták ki az érdeklődők.

Szombaton egy norvég extrém-triatlon, a Norseman bemutatása után az orvosi háttér volt terítéken. Az ebédet követően a kanadai Sheila Findley, az edmontoni világkupa főrendezője vezette fel a "hogyan rendezzünk minél jobb versenyeket, ahol az elit és amatőr sportolók egyaránt elégedettek lehetnek"-témát. A sportolói tapasztalatok maximálása munkacímet viselő panel-ülésen – Findley-asszony mellett - Oliver Schiek, a világ legjobbjaként emlegetett hamburgi triatlon verseny szervező bizottságának elnöke, Lehmann Tibor, a tiszaújvárosi világkupa, a triatlon nagyhét főrendezője, a MTSZ szakmai alelnöke és Michel Schrams, az adatrögzítést, időmérést biztosító világcég, a Mylaps képviselője cserélte ki gondolatait.
- Nagyon hasznosnak ítélem ezt a rendezvényt, melynek szakmai programját a tiszaújvárosi Márkus Gergely, az ITU sportigazgatója állította össze, míg az MTSZ a lebonyolítást vállalta magára – fogalmazott Lehmann Tibor. - Meggyőződésem, hogy valamennyien sokat tanultunk az előadásokból, workshopokból, intenzív kurzusokból álló fórumon, mely a triatlon és multisport események fejlesztésére koncentrált. Örömteli volt látni, hogy a magyar versenyszervezők közül szinte mindenki ott volt, aki komolyan gondolja a folytatást!

A zárónapon, vasárnap Márkus Gergely, "Trendek és tendenciák a triatlonversenyek típusai között" címmel tartott történelmi áttekintést arról, hogyan fejlődött a sportág, hol tartanak jelenleg és milyen törekvéseket fogalmaztak meg a jövőre nézve. Az ehhez kapcsolódó csoportos megbeszélésen Richard Downey, a négy (!) olimpiai éremmel (két arannyal, egy-egy ezüsttel és bronzzal) büszkélkedő brit Brownlee-fivérek háttércsapatának vezetője, Nicky Dick, a britek age-group csapatigazgatója és Gergő kötetlen formában cserélték ki gondolataikat kollégáikkal.
- Régóta, már a most lezáruló 4 éves stratégiánkban is szerepelt a triatlon világkonferencia megszervezése, melyet most először, Budapesten, az MTSZ munkatársaival közösen valósíthattunk meg. - hangsúlyozta Márkus Gergely. - Az ITU csapatával sikerült jó programokat szerveznünk, kiváló előadókat megnyernünk. Nagy megtiszteltetést jelentett számunkra, hogy a Tour de France ügyvezetőjét is a magyar fővárosban üdvözölhettük. Sikerült olyan napi témákat feldolgoznunk, mint például a környezeti tényezők hatása, technikai újítások, érdekességek, melyek mind-mind hasznára lehetnek a rendezőknek. Egyfajta közös gondolkodásmódot szeretnénk kialakítani, mely a különböző triatlon versenyeken köszönhet vissza. A konferencia remek alkalmat kínált a kapcsolatteremtésre és a partnerkapcsolatok ápolására is. A résztvevők véleményét kérdőívben kérjük ki. A kérdőívek elemzését követően az ott szerzett tapasztalatokat is felhasználjuk a legközelebbi hasonló összejövetel előkészítésénél. Célunk, hogy a jövőben 2 évente, minél több helyszínre eljutva rendezzük meg ezt a fórumot. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy nem ITU, hanem triatlon konferencia-sorozatban gondolkodunk, ahol minden versenyrendezőt meg tudunk szólítani, bármilyen versenyt is rendezzen

 

Szűcs István

 

  • TVK-MALI Triatlon Klub
  • Telefon: +36-49-540-094
  • Fax: +36-49-540-095
  • Teleki Blanka u. 6.
  • Tiszaújváros
  • Borsod-Abaúj-Zemplén
  • 3580 Magyarország
  • Információ:
  • Edzéssel kapcsolatos információk: 30 - 645 27 45
  • Úszásoktatás: 30 - 622 52 65