Tri ifi Eb2Mernek nagyot álmodni: olimpiára készülnek

A megalakulásának 25. évfordulóját idén ünneplő Tiszaújvárosi Triatlon Klub vezetése, versenyzői ebben az esztendőben is szeretnének nagy lépéseket tenni azon az úton, melynek legfőbb célja az ötkarikás játékokon való szereplés.

A hazai környezetben ifjúsági Európa-bajnoki ezüstérmes mix-váltó és edzőik: Fodor Ágnes (jobbról), Putnóczki Dorka, Soós Fanni, Dévay Zsombor, Lehmann Csongor és Baráth Tamás. (Fotó: Fróna Judit)


- Egy meglehetősen jó 2016-os szezont tudhatunk magunk mögött – kezdte beszélgetésünket Lehmann Tibor, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzője. - Nemzetközi sikereink közül Putnóczki Dorka és Lehmann Csongor junior Európa-kupa dobogós helyezéseit, Dévay Márk világkupa 8. helyét, Lehmann Bence junior Eb 9. helyét valamint az ifi Eb-n elért két egyéni 4. helyünket és a mix-váltóval kivívott ezüstérmünket emelném ki. Ez utóbbira azért is vagyunk büszkék, mert a négy tagú magyar válogatottból hárman - Putnóczki Dorka, Dévay Zsombor, Lehmann Csongor - klubunkat képviselték. A mexikói junior világbajnokságon Lehmann Csongor 13. és Lehmann Bence 17. helye olyan eredmény, melyre 10 éve nem volt példa magyar triatlonban. A fent említett eredményeinkre a neves külföldi szakemberek is felkapták a fejüket. Itthon 15 egyéni és 21 csapat magyar bajnoki aranyéremmel zártuk a tavalyi évet. A csapat aranyakban ráadásul jó páran többszörösen is érdekeltek voltak, ami a klub erejét mutatja, hiszen nem 1-2 versenyző hozza az eredményeket, hanem sokan, vagyis az átlag is megfelelő. A Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) „Év sportolója” választásán a különböző kategóriákból hétben hoztuk el a díjat. A 2016. évi eredmények alapján idén 11 válogatott versenyzőnk van, közülük négyen az olimpiai keret tagjai. A „Tokió 2020” keretben szereplő Putnóczki Dorka, Dévay Márk, Lehmann Bence, Lehmann Csongor lényegesen több versenyzési, edzőtáborozási lehetőségre számíthat a szövetségtől is. A rövid-pályás gyorskorcsolyázók remek példát mutatnak arra, hogy minél több és színvonalasabb nemzetközi versennyel hogyan lehet mind jobb eredményeket elérni.

 

Kihagyhatatlan táborok

- Ami a 2017-es jó szerepléshez szükséges, szakmai szempontból kihagyhatatlan edzőtáborainkat illeti, Dévay Márk és Lehmann Bence január 29- február 12. között Rio Maior-ban, a portugálok olimpiai edzőközpontjában az ottani szakmai vezető, a többek között a világbajnok, olimpiai ezüstérmes Vanessa Fernandez-t felkészítő Sergio Santos közreműködésével készülhetett – folytatta az MTSZ szakmai alelnökeként is tevékenykedő sportvezető. - Az úszást teljes mértékben a kinti csoporttal, míg a futást és kerékpározást fele részben végezhették el velük együtt. Hankó Dávid és Orosz Gergő február 4 - 25. között Cipruson, kerékpáros központú edzőtáborozáson vesz részt. A hosszú távú tekerésekben a Mogyi SE ötöse, Ifj. Faldum Gábor, Király István, Czigány András, Karai Botond, Flander Márton is csatlakozik a mieinkhez. A bulgáriai Belmeken városában Putnóczki Dorka, Dévay Zsombor, Lehmann Csongor, valamint Mátyus Lili – Balogh Bence vezetésével három héten át, február 27-ig magaslati körülmények között gyakorol együtt.

 

Újabb nagy lépésekkel az úton

- Idén - a tavalyihoz hasonló hazai sikerek mellett - az elit kategóriás viadalokon Lehmann Bencétől, Dévay Márktól, és a nagyatádi ironman-en hosszútávon bemutatkozó Hankó Dávidtól várunk szép eredményeket – hangsúlyozta Lehmann Tibor. - Augusztus 5-től a velencei-tónál rendezik meg az U23-as korcsoport triatlon Európa-bajnokságát, ahol Márk és Bence is esélyes a top 10-be kerülésre. Ide kapcsolódó tiszaújvárosi érdekeltségű hír, hogy a versenyigazgatói posztot Nagy Alpár töltheti be. Első éves juniorként is top 10-es helyezést várunk a kontinens viadalon Putnóczki Dorkától és Lehmann Csongortól. A junior Európa-kupákon – az említett két sportolón kívül - Jakab Ilka, Mátyus Lili, Szegedi Sára okozhat kellemes meglepetést. Tavaly Dévay Zsombor 6. lett az ifjúsági Eb-n, ebben az évben reális elvárás tőle az éremszerzés. A fentieken kívül szép számban vannak olyan sportolóink, akik nemzetközileg még nem lépnek porondra, de aprólékosan megtervezzük az ő fejlődésüket is. Álszerénység nélkül, már most nagyon eredményes klubnak mondhatjuk magunkat, de véleményem szerint még sokkal nagyobb lehetőségek állnak előttünk. Mertünk és merünk nagyot álmodni, amikor a 2020-as és a 2024 ötkarikás játékokat „beixeltük” a naptárunkba. Az eddigiek mind-mind egy állomást jelentettek az oda vezető úton. Jól építkezünk, időarányosan jó helyen állunk! A továbblépésnek, a fejlődésnek felépítettük a struktúráját a klubban, mely az országos módszertan meghatározó részét is képezi. Mindezt persze felelősségteljesen működtetni kell. Kollégáim, Fodor Ágnes, Balogh Bence, Baráth Tamás, Filep Csaba, valamint jómagam arra törekszünk, hogy a jövőben is minden rendben legyen. Törekvéseinket elsősorban Tiszaújváros önkormányzata és az MTSZ segíti, támogatja.

 

Idei rendezvények

A klub 2017-es rendezvényeit illetően, már javában készülnek a várhatóan áprilisban startoló Jabil 3próba szabadidősport eseménysorozatra. Május 20-21-én jöhet a 26. Tisza Triatlon a klubcsapat országos bajnoksággal, egyéni ranglistaversennyel, és az újra induló Olimpiai ötpróba triatlonos felvonásával. A 19. Triatlon Nagyhéttel július 15-23. között várják a sportbarátokat, akiknek igyekeznek még a tavalyinál is színvonalasabb, változatosabb programokat kínálni.

 

Szűcs István

 

 

  • TVK-MALI Triatlon Klub
  • Telefon: +36-49-540-094
  • Fax: +36-49-540-095
  • Teleki Blanka u. 6.
  • Tiszaújváros
  • Borsod-Abaúj-Zemplén
  • 3580 Magyarország
  • Információ:
  • Edzéssel kapcsolatos információk: 30 - 645 27 45
  • Úszásoktatás: 30 - 622 52 65