Bicsák Bence-Lehmann CsongorBicsák Bencét és Lehmann Csongort díjazták

A 2016-os teljesítménye alapján Bicsák Bence és Lehmann Csongor vehette át az Ifj. Márkus Gábor Alapítvány a Magyar Triatlonsportért (IMG) pályázati nyerteseinek járó emlékplakettet és a vele járó anyagi támogatást. Az alapítók és a kuratórium tagjai január 6-án, a Tiszaújvárosban, a Scarpa Étteremben megtartott díjátadón ismerték el a két tehetséges sportoló eredményeit.

 

Bicsák Bence (jobbról) és Lehmann Csongor az emléktábla előtt. (Fotó: Magánarchívum)

A vétlen közlekedési balesetben 23 éves korában elhunyt kiváló tiszaújvárosi triatlonos, ifj. Márkus Gábor emlékének ápolására 1999-ben létrehozott alapítvány azzal a céllal létesült, hogy elősegítse és támogassa a magyar triatlonsport fejlődését, népszerűséget, munkáját, továbbá, hogy biztosítsa a tiszaújvárosi triatlon ifjú tehetségeinek támogatását. A célkitűzésnek megfelelően az alapítvány pályázati úton nyújt segítséget a 23 éves, vagy ennél fiatalabb triatlon versenyzőknek, aki az adott évi versenyciklusban a legeredményesebben teljesítettek.

A díjátadó résztvevőit - immáron tizennyolcadik alkalommal - Péter Attila kuratóriumi tag, a tiszaújvárosi triatlon-versenyek méltán elismert szpíkere üdvözölte.

A névadóról, a sportág ötkarikás bemutatkozását jelentő 2000-es Sydney-i olimpiai indulásra is esélyes tiszaújvárosi sportemberről készült kisfilmből azok is megismerhették Ifj. Márkus Gábor példaértékű sportolói és emberi tulajdonságait, akik életkoruknál, vagy egyéb oknál fogva ezt eddig nem tehették meg.

Ezt követően Márkus Gergely, a kuratórium elnöke szót ejtett a magyar triatlon sikeres évéről, melynek része volt a 20. tiszaújvárosi világkupa, a triatlon nagyhét. Elhangzott az is, hogy a riói olimpián olyan versenyzők – Kovács Zsófia és Ifj. Faldum Gábor - szerepeltek kiválóan, akik korábban szintén megkapták az alapítvány támogatását. A szervezet működését illetően tovább stabilizálták a gazdasági helyzetet. Az alapítvány legnagyobb támogatója ezúttal is Tiszaújváros önkormányzata volt, melyért külön köszönet illeti meg Bráz György polgármestert és dr. Fülöp György alpolgármestert. Kijár a köszönet az adójuk 1%-át felajánlóknak, és a további szponzoroknak is, csakúgy, mint az alapítóknak, a Tiszaújvárosi Triatlon Klubnak és a Márkus-család valamennyi tagjának.

A folytatásban a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) sportigazgatójaként Lausanne-ban dolgozó sportvezető ismertette az aktuális pályázatok alakulását. Megtudhattuk, hogy országos viszonylatban négy beadvány közül választották ki a nyertest. Az öt tagú kuratórium döntése értelmében végül - 2014 után ismét - Bicsák Bence pályázatát ítélték a legjobbnak, aki azt U23-as világbajnokságon egyéni bronzérmet nyert, továbbá az egyetemi-főiskolai világbajnokságon negyedik, az U23-as Európa-bajnokságon egyéniben 8., a mix-váltó tagjaként a 4.helyen végzett, míg a tiszaújvárosi felnőtt világkupán az előkelő 11. pozíciót harcolta ki.

A nettó 300 ezer forintos anyagi támogatással együtt járó díjat Márkus Gergely adta át a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. 21 éves válogatott sportolójának.

Bicsák Bence: - Köszönöm az ismételt támogatást! Köszönöm a Márkus-családnak, hogy Tiszaújváros minden magyar triatlonos második otthona! A legfontosabb célom az, hogy folyamatos fejlődéssel egyszer a világ legjobb triatlonosai között tartsanak számon. Szeretnék kijutni a Tokiói Olimpiára, de bízom benne, hogy 25 éves korom után is fogok még fejlődni. A most elnyert pályázati összeget kerékpár vásárlásra használom fel. A jelenlegi bringámon ülve is sokszor eszembe jut a kemény versenyeken, hogy azt részben az Ifj. Márkus Gábor nevével jegyzett alapítványnak köszönhetem.

A Tiszaújvárosi Triatlon Klub versenyzői közül a hazai rendezésű ifjúsági Európa-bajnokságon egyéniben 4. helyezett, a mix-váltóval pedig ezüstérmes, junior világbajnoki 13., junior Európa-kupa 3. és 6. helyezett, magyar bajnok, korosztályos válogatott Lehmann Csongor érdemelte ki az elismerést és a vele járó nettó 120 ezer forintot, melyet ő is a kuratórium elnökétől vehetett át.

Lehmann Csongor: - Sikeres évet zártam, mely biztató számomra a folytatásra. Köszönöm a támogatást. Bízom benne, hogy a továbbiakban bátyámhoz, Bencéhez hasonló szép eredményeket érek majd el. Szeretnék az országos kategóriában is díjazott lenni, ha lehet többször is.

A nyertes pályázók vállalták, hogy 2017-ben az alapítványt, mint egyik támogatójukat feltüntetik minden lehetséges alkalommal, illetve az alapítvány emblémáját elhelyezik versenyruházatukon.

Miután a két díjazott aláírta az emléktablót, Péter Attila hozzászólásra kérte fel a jelenlevőket.

Elsőként dr. Fülöp György, Tiszaújváros alpolgármestere fogalmazta meg gondolatait:

- Az ezúttal hivatali elfoglaltsága miatt távolmaradó Bráz György polgármester úr rám bízta, hogy jelentsem be, önkormányzatunk számára továbbra is becsületbeli ügy az alapítvány segítése – fogalmazott a városatya. - Akárhogy alakul a gazdasági helyzetünk, legalább a tavalyi támogatást biztosítani fogjuk Tiszaújvárost a triatlon révén ismerte meg a világ. Természetesen idén folytatjuk a „menetelést”. Készülünk a 19. Triatlon Nagyhétre és a 21. Triatlon Világkupára. A sikeres rendezéshez kell egy klubelnök, kell a klub, és kell a Márkus-család. Köszönet mindenkinek, aki részese ennek a munkának, ennek a közös sikernek!

Koscsó Lajos, az alapítók nevében arra tett javaslatot, hogy a jövőben a díjátadó részeként a 2013-ban elhunyt dr. Márkus Gáborról, a tiszaújvárosi triatlon meghonosítójáról, a Nagyhét, a világkupa megalapítójáról is emlékezzen meg az alapítvány.

Lehmann Tibor, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzője, a Magyar Triatlon Szövetség szakmai alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az alapítvány korábbi díjazottjai közül Török Dániel, Lipták Tamás, Pocsai Balázs, Török Alfréd, Bajai Péter, Fecskovics Attila, Gályász Dániel, Király Kristóf, Balogh Bence, Balogh Máté edzőként, sportvezetőként, Kovács Zsófia és Ifj. Faldum Gábor pedig jelenleg is klasszis versenyzőként öregbíti a triatlon hírnevét.

Az állófogadással befejeződött eseményt a korábbi díjazottak közül Putnóczki Dorka, Vizi Viktória, Hankó Gábor, Lipták Tamás és Lehmann Bence tisztelte meg jelenlétével.

 

Eddigi díjazottak

 • 2015: Király István és Putnóczki Dorka
 • 2014: Bicsák Bence és Lehmann Bence
 • 2013: Horváth Zsanett és Balogh Máté
 • 2012: Dudás Eszter és Vizi Viktória
 • 2011: Pap Eszter és Hankó Dávid
 • 2010: Kovács Zsófia és Hankó Gábor
 • 2009: Király Kristóf és Balogh Bence
 • 2008: Ifj. Faldum Gábor és Benőcs Zoltán
 • 2007: Pocsai Balázs ésTörök Alfréd
 • 2006: Török Dániel és Balogh Lőrinc
 • 2005: Fecskovics Attila és Gályász Dániel
 • 2004: Bajai Péter és Benőcs Zoltán
 • 2003:Pocsai Balázs és Török Alfréd
 • 2002: Lipták Tamás és Török Dániel
 • 2001: Czérna Rita és Kaldau Szabolcs
 • 2000: Szilágyi Egon és Nagymihály Adrienn
 • 1999: Szabó Szilárd és Buru Gábor

 

Szűcs István

 

 • TVK-MALI Triatlon Klub
 • Telefon: +36-49-540-094
 • Fax: +36-49-540-095
 • Teleki Blanka u. 6.
 • Tiszaújváros
 • Borsod-Abaúj-Zemplén
 • 3580 Magyarország
 • Információ:
 • Edzéssel kapcsolatos információk: 30 - 645 27 45
 • Úszásoktatás: 30 - 622 52 65