ITU-közgyűlés-MadridMadridban képviselhették a magyar triatlont

A Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) küldöttségét Lehmann Tibor szakmai alelnök vezette a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) XXIX. Kongresszusára. A nemrégiben Madridban megrendezett négy napos rendezvény programjában kerekasztal beszélgetések, bizottsági és kontinentális szövetségi találkozók szerepeltek, de tisztújításra is sor került.

 

Szabó Zita (balról), Lehmann Tibor és dr. Varga Béla az ITU madridi kongresszusán képviselte a magyar szövetséget.


A honi sportági szövetség képviseletében – Lehmann Tibor, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzője mellett - Szabó Zita főtitkár és dr. Varga Béla a szervezet technikai bizottságának elnöke is jelen volt a szakmai fórumon. A magyar „kontingenst" gyarapította a hivatalból az eseményen résztvevő ITU-alkalmazottak közül Csovelyák Zita sportágfejlesztési vezető, valamint az egyaránt tiszaújvárosi Márkus Gergely sportigazgató és Nagy Alpár, a Technikai Bizottság tagja.

Az MTSZ küldöttségének két jelöltje volt az ITU különböző bizottságába, akik mindketten be is kerültek: a tiszaújvárosi dr. Gályász András a Orvosi és anti-dopping-, dr. Varga Béla pedig a Technikai Bizottság tagja lett. Velük együtt három magyar bizottsági taggal büszkélkedhetünk, hiszen korábban Tóth Tamást (Budaörsi TKE) a Versenyző Bizottságba választották be. Érdekesség, hogy minden felsorolt magyar résztvevőnek van tiszaújvárosi kötődése, „előélete". A városban élők mellett Szabó Zita és Tóth Tamás sikeres világkupa-indulóként, Csovelyák Zita a Triatlon Nagyhét szállás-transzfer reszortosaként, dr. Varga Béla pedig valamennyi Tisza-parti világkupa és nemzetközi verseny vezető bírójaként szerzett elévülhetetlen érdemeket.

- A négy évente rendezendő esemény nagyszabású volt – tudtuk meg hazaérkezését követően Lehmann Tibortól. - Bizottsági ülésekkel kezdtünk, majd kontinentális egyeztetésekkel folytattuk. Például nekünk európaiaknak panel-üléseket rendeztek olyan témákban, mint a versenyrendszer kérdései, stratégiája, egyéb rendezői szervezetekkel való kapcsolattartás, együttműködés. Az összes európai küldött részére a Renato Bertrandi vezette kontinentális szövetség külön ülést is szervezett. Délutánonként az ITU kongresszust érintő témákban számoltak be a bizottságok munkájáról. A záró napra csak a szavazás maradt, mely az alapszabály aktualizálásán kívül a tisztújításról szólt. A tagság megerősítette az elnöki pozícióban a spanyol Marisol Casado asszonyt, akit éppen nyolc évvel ezelőtt, ott Madridban választottak meg a sportág világszervezeti vezetőjének. A gála vacsorát díjátadóval kötötték egybe, melynek legnagyobb "sztárja" Thomas Bach , Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke volt, aki nagyon elismerősen beszélt a triatlonról, annak dinamikus fejlődéséről, és persze szót ejtett a soron következő 2020-as tokiói olimpiáról is. A triatlon „Hall of fame" (hallhatatlanok) táborához Carol Montgomery (Kanada), Loretta Harrop (Ausztrália), Bred Bevan (Ausztrália) és Bevan Docherty (Új-Zéland) csatlakozhatott a gálán. Az egyik legrangosabb elismerést jelentő Michel Ginoux-díjat, melyet elsőként dr. Márkus Gábor, a tiszaújvárosi triatlon megteremtője, a világkupa és a Nagyhét megálmodója vehetett át, a kanadai Sheila O'Kelly érdemelte ki. A kongresszuson szó esett az ITU által 2017. februárjában, Budapesten megrendezendő I. Versenyszervezői Konferenciáról, mely a Magyar Triatlon Szövetség közreműködésével jön létre.

 

Szűcs István

 

  • TVK-MALI Triatlon Klub
  • Telefon: +36-49-540-094
  • Fax: +36-49-540-095
  • Teleki Blanka u. 6.
  • Tiszaújváros
  • Borsod-Abaúj-Zemplén
  • 3580 Magyarország
  • Információ:
  • Edzéssel kapcsolatos információk: 30 - 645 27 45
  • Úszásoktatás: 30 - 622 52 65