Női abszolút első-Putnóczki DorkaAz ifjúsági Putnóczki Dorka abszolút sikere

A hölgyeknél az ifjúsági válogatott Putnóczki Dorka, a férfiaknál - megismételve tavalyi sikerét - Bicsák Bence bizonyult az abszolút legjobbnak a tiszaújvárosi 25. ReMat Tisza Triatlon második versenynapján megrendezett egyéni országos ranglista versenyen. A házigazdák további öt aranyat, valamint két-két ezüst- és bronzérmet is otthon tartottak.

 


A várossá nyilvánításának 50. évfordulóját idén ünneplő Tiszaújváros az elmúlt hétvégén adott otthont a 25. ReMat Tisza Triatlonnak. A vasárnapi második felvonásban az egyéni országos ranglista verseny szerepelt a programban, mely a mintegy 800-as indulói létszámával részvételi csúcsot hozott.

A Tiszaújvárosi Termálfürdőben elsőként, 8.40-kor, a legfiatalabbak, az aquakid (úszás és futás) kategóriába nevezett, felkészítő csoportos leányok rajtoltak el, akiket nem sokkal követtek a fiúk is. Ez után az újoncoktól a szeniorokig már mindenki a klasszikus triatlonban vetélkedett, korosztályának megfelelő távokon.

A nagy menetelés részét képezte Magyarország paratriatlon bajnoksága, melynek mezőnyében ott volt és, ha ott volt, nyert a riói olimpiára indulási jogot szerzett Boronkay Péter is. A Dr. Bátorfi Agria KTK színeit képviselő, kétszeres világbajnok, Európa-bajnok sportoló és társai fantasztikus akaratukkal, elszántságukkal, felkészültségükkel, sportszeretetükkel óriási példát és motivációt adtak valamennyi jelenlevő számára.

Az elit minősítéssel rendelkező versenyzők közül előbb a felnőtt, junior és ifjúsági korú hölgyek csobbantak az 50 méteres medence vizébe, hogy letudják a 750 méteres első számot. Az úszást a Tiszaújvárosi Triatlon Klub ifjúsági válogatottja, Putnóczki Dorka teljesítette a leggyorsabban, 9:30 perces idővel. Újabb 10-10 másodperc elteltével két további ifjúsági, Petrov Dorottya (Uniqa Team Újbuda SE) és Szegedi Sára (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) rohanhatott be a depóba. A folytatást jelentő 20 km-es kerékpározás felénél Putnóczki tartotta az úszás utáni 11 mp-es előnyét az őt üldöző öt tagú csoporttal szemben. A második váltásig, a mindent eldöntő 5 km-es futásra egy öt tagú csoport állt össze. A táv felét jelentő, a strand területén kijelölt fordítóhoz azonban már Putnóczki Dorka egyedül érkezett. Őt 25 mp hátrányban Sárszegi Noémi (Pécsi SN Zrt.), majd újabb 10 mp elteltével a duatlon világbajnok Csomor Erika (FTC) és Petrov Dorottya követte. Az utolsó 2,5 kilométeren Putnóczkinak még volt ereje egy újabb ritmusváltásra, mellyel megerősítette abszolút első helyét. A második pozíciót az ezúttal is nagyot futó Csomor Erika érdemelte ki, míg harmadikként Sárszegit köszönthette a célban a műsorközlő Szabó Gyula. Dorka értelemszerű ifjúsági első helye mellett, az azonos korúaknál Mátyus Lili, Lehmann Csongor és Dévay Zsombor, a felnőtteknél Szabolcsi Fruzsina és Sávolyi Sára, a junioroknál Szegedi Sára, Lehmann Bence és Frederic Funk is dobogóra állhatott, ami több, mint dicséretes.

A nap utolsó rajtjánál, 15:40-kor az elit férfiak (felnőttek és juniorok) sorakoztak fel a medencében. Az első „részhajrát” jelentő úszást Dévay Márk (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) abszolválta elsőként, akinek lábvizén ott lógtak még nyolcan vetélytársai közül. A középső számban senki nem vállalkozott önállóan, így a fordítóhoz már ők együtt, kilencen értek vissza, sőt a második depózást is így hajtották végre. A helyezések sorsáról döntő futásra Lehmann Bence (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) vezette ki a sort, őt Király István (Mogyi SE), Dévay és a tavalyi abszolút első Bicsák Bence űzte, hajtotta. Féltávnál már Bicsák haladt elől

és mivel a többieknek ezen a napon nem volt „fegyverük” ellene, a célba is ő érkezhetett meg abszolút győztesként. Az ezüstérmet a remekül hajrázó Ruzsás Dávid (Uniqa Team Újbuda SE) vihette haza, míg a bronz Dévaynak jutott.

A női abszolút 1-3., illetve a férfi abszolút 1-6. helyezettek pénzdíjazásban részesültek.

A díjátadásban közreműködött Fülöpné Oláh Erzsébet a névadó főtámogató ReMat Zrt. termelési igazgatója, dr. Székely Mózes, a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ), Lipták Tamás, az MTSZ utánpótlás szakágvezetője, Hokk Csaba, Tiszaújváros önkormányzati képviselője és Vígh Sándor László, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnökségi tagja.

Az utóbbi években már megszokott módon, minden csapat 500, minden egyéni induló 200 forinttal segítette az egykori kiváló tiszaújvárosi triatlonos, a 2010-ben közlekedési balesetet szenvedett Benedek László rehabilitációs kezelését.

 

Eredmények

Női abszolút:
1. Putnóczki Dorka (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 1:02.54 óra,
2. Csomor Erika (FTC) 1:03:07,
3. Sárszegi Noémi (Pécsi Sport Nonprofit Zrt.) 1:03:26

Felnőtt nők (25-29 éves kcs.):
1. Szabolcsi Fruzsina (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 1:05.33,
2. Sávolyi Sára (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 1:08:54

Junior kcs., leányok:
1. Szegedi Sára (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 1:06:34

Ifjúsági kcs., leányok:
1. Putnóczki Dorka,
…3. Mátyus Lili (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 1:04:22

Férfi abszolút:
1. Bicsák Bence (Pécsi Sport Nonprofit Zrt.) 53:27 perc,
2. Ruzsás Dávid (Uniqa Team Újbuda SE) 54:07,
3. Dévay Márk (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 54:09,
4. Király István (Mogyi SE) 54:13,
5. Czigány András (Mogyi SE) 54:17,
6. Hankó Dávid (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 54:21

Elit kategória, férfiak:
3. Dévay Márk

Junior kcs., fiúk:
1. Lehmann Bence (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 54:21,
2. Funk Frederic (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 57:25

Ifjúsági kcs., fiúk:
1. Lehmann Csongor (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 56:13,
…3. Dévay Zsombor (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 57:21

(A kétnapos XXV. ReMat Tisza Triatlon részletes eredménylistái megtekinthetőek a www.evochip.hu honlapon.)

 

Szűcs István

 

  • TVK-MALI Triatlon Klub
  • Telefon: +36-49-540-094
  • Fax: +36-49-540-095
  • Teleki Blanka u. 6.
  • Tiszaújváros
  • Borsod-Abaúj-Zemplén
  • 3580 Magyarország
  • Információ:
  • Edzéssel kapcsolatos információk: 30 - 645 27 45
  • Úszásoktatás: 30 - 622 52 65